...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

ÄLÄ VÄRJÄÄ ALAIKÄISIÄ Hapeteväreillä , ei kotona eikä liikkeessä.

Tämä koskee Hapeteväreillä tehtäviä hiusten - ripsien - ja kulmien värjäystä.
Tämä koskee sekä ammattilaista että kuluttajaa. Harvinaisen selvä ja yksinkertainen direktiivi J

Vähittäiskaupassa myytävien Hapetevärien osalta alle 16-vuotiaiden hiustenvärjäämisestä vastaa nuoren huoltaja, koska kauppa ei ole velvollinen tarkistamaan hiusvärejä ostavan kuluttajan ikää.
Ammattilaisella, palveluntarjoajalla on niin sanottu korostunut huolellisuusvelvollisuus. Koska Hapettuvia hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille, voidaankin todeta, että mikäli joku saa allergisen reaktion,  vastuulta voi olla vaikea välttyä. Näitä onkin siksi hoidettu vahinkotapauksina, ammattilaisen vastuuvakuutus on korvannut vahingot.
Mitenkähän korvaus velvollisuus toteutuu huoltajaan osalta joka on antanut alaikäisen käyttää näitä tuotteita.

Hapetevärien pakkausmerkinnöissä on oltava varoitus: "Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille". Varoitus perustuu lainsäädäntöön ja sen taustalla on huoli kuluttajien herkistymisestä hiusväreille. Kampaaja ei siis ole velvollinen värjäämään alle 16-vuotiaiden hiuksia edes huoltajan suostumuksella.

uusi kosmetiikka-asetus sanoo:
”Silmäripsien värjääminen ammattikäytössä on sallittua myös jatkossa. Tämän hetken kosmetiikkalainsäädännön mukaan hapettavia hiusväriaineita sisältäviä tuotteita saa käyttää hiusten värjäämisen lisäksi ammattikäytössä myös ripsien ja kulmien kestovärjäämiseen.” Teknokemian yhdistys

kuva: Allure Body Bar 


Hiusväriaineiden käyttöä säädellään kosmetiikka-asetuksessa. Tässä listassa ne hapettavat hiusväriaineet, joita saa käyttää silmäripsien kestovärjäämiseen ammattilaisvalmisteissa:
•                          p-Phenylenediamine
•                          Resorcinol
•                          6-Methoxy-2-Methylamino-3-Aminopyridine HCl
•                          m-Aminophenol
•                          2-Methyl-5-Hydroxyethyl Aminophenol
•                          4-Amino-2-Hydroxytoluene
•                          2,4-Diaminophenoxyethanol HCl
•                          4-Amino-m-Cresol
•                          2-Amino-4-Hydroxyethylaminoanisole
•                          2,6-Diaminopyridine sekä
•                          vetyperoksidi 2 prosentin pitoisuudella (pitoisuus eri kuin hiusvärivalmisteissa).

Kuluttajakäytössä näiden aineiden käyttäminen ripsien värjäämiseen on kielletty.

Anja Nysten: ”Ripset ja kulmakarvat ovat samanlaista ainetta kuin hiukset, joten myös värjäykseen pätevät samat periaatteet. Mustaa tai tummanruskeaa on vaikea saada aikaiseksi ilman tujuja aineita. Ripsien ja kulmien värjäyksessä on siis olemassa herkistymisriski, kuten hiustenvärjäyksessä”


Ammattilaistuote / kuluttajatuote
Onko niillä eroa?
Lainsäätäjä on erotellut perustellusti kuluttaja- ja ammattilaistuotteita ripsien- ja kulmien värjäyksessä. Kuluttajathan voivat aina sooloilla ja antaa värien mm vaikuttaa liian pitkiä aikoja, laittaa liian usein ja kenelle vaan. Yleisesti ottaen käyttää huolimattomasti käyttöohjeiden vastaisesti. Mutta toteutuuko tämä erottelu käytännössä?

Näin siis nettikaupasta tänään:

”Refectocil kulma ja ripsivärit ovat tunnettua ammattilaislaatua. Maailman eniten myyty kulmaväri jo 70 vuotta! Pigmentti on todella voimakasta ja hyvin pysyvää. Luota sinäkin vain parhaaseen!”

Tässä tämän netissä kaikille myytävän tuotteen INCI
Värit: No. 1 pure black, No. 1.1 graphite, No. 2 blue black, No. 2.1 deep blue, No. 3 natural brown, No 3.1 light brown:
Aqua, Cetearyl Alcohol,  Bis-Diglyceryl-Polyacyl- Adipate-2, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate.
May contain: Toluene-2,5-Diamine, 2-Chloro-p-Phenylenediamine, m-Aminophenol, 2,6-Diaminopyridine, 2,4-Diaminophenoxyethanol, Parfum, CI 77007, CI 77491, CI 77492, CI 77499.
May contain: p-Aminophenol, 2,4-Diaminophenoxyethanol, 2,4,5,6-Tetraaminopyrimidine, 2-Methylresorcinol, Parfum, CI 12490, CI 16035, CI 42090, Alumina.

Miten minun ammattilaisena tulisi toimia jos haluan toimia vastuullisesti.
Teknokemian työturvallisuus ohjeissa kehotetaan kertomaan asiakkaalle allergiariskistä, kysymään aina jokaiselta asiakkaalta ennen jokaista väriä 4 kysymystä, jos hän vastaa yhteenkään myöntävästi, tuotetta ei saa käyttää.
1.       1.        olet aikaisemmin reagoinut hiusväriin?
2.       ihosi on herkkä, ärtynyt tai vaurioitunut?
3.       sinulla joskus ollut musta hennatatuointi
4.       olet alle 16 vuotias

Sama ohje kehottaa huuhtomaan runsaalla vedellä jos tuotetta joutuu iholle. Mikäli hiusväri sisältää fenyleenidiamiineja, tolueenidiamiineja, resorsinolia tai ammoniakkia on siitä ilmoitettava ja varoitettava, että aine voi aiheuttaa allergisen reaktion. Jos hiusväri sisältää ammoniakkia yli 2 %, siitä on varoitettava erikseen.
Käytä tarkoituksenmukaisia kertokäyttöisiä suojakäsineitä ja vaihda ne jokaiseen työvaiheeseen, ne suojaavat vain 15 min. Työtiloissa on oltava riittävä ilmanvaihto. Tuotetta sekoitettaessa suositellaan käyttämään vetokaappia tai pisteimuria. Ylimääräinen sekoitettu tuote heitetään sekajätteisiin. Käytä ainoastaan muovisia työvälineitä… Vain ammattikäyttöön.

Voidaanko olettaa että kuluttaja noudattaa näitä turvallisuusohjeita?
Nämä aineet on todettu erittäin herkistäviksi ja allergisoiviksi ja jopa vaarallisiksi. Niiden pitoisuuksia on jo rajoitettu ja tukes on asettanut altistumiselle turvallisrajat (5 viikon välein max 30 min)
Jos kerran nämä aineosat on jo kielletty kuluttajatuotteissa ripsien ja kulmien värjäyksessä, niin emmekö voisi perustellusti vaatia niiden kieltämistä myös hiusvärien myynnissä kuluttajalle. Voisimmeko jopa vaatia turvallisuuskortin suorittamista ennen kuin saa käsitellä näitä kemikaaleja.


 Käsitykseni mukaan kuluttajalle ei saa myydä silmäripsiin kestoväriä. Mistä tästä olisi lisää tietoa ? Mihin se perustuu ettei saa myydä? 
Olen saanut myös sellaisen käsityksen että kuluttajalle myytävä kulmaväri olis erilainen kuin ammattilaisten. Miten se eroaa? Mitä aineita siinä ei sa olla?

Kysyin  asiaa STM ja Tukesilta:
 -kuluttajille ja ammattilaisille myytävien aineiden sääntely on kirjattu EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteisiin. Erityisesti tuo liite III koskee sellaisia aineita, joiden käyttö on rajoitettu vain liitteen taulukossa mainittuihin edellytyksiin. Näissä on rajauksia kuluttajakäyttöön.

-          Tukesissa on valmisteilla nettisivuille informaatiota tuosta ripsien värjäyksestä, koitamme tämän viikon (50) aikana saada sen valmiiksi. Tilanne on ollut hiukan epäselvä, koska komission asetusta tästä asiasta odoteltiin jo heinäkuusta asti. Nyt asetus on julkaistu ja Tukesin infoa odotellessa voi lukea siitä nuo johdantokappaleet, niissä on asia aika hyvin selitetty. Ks. siis






Lähteet:




2 kommenttia:

  1. Tärkeä aihe! Pitää myös muistaa että kyse ei ole pelkästään juuri sillä kertaa tapahtuvasta reaktiosta, vaan seuraukset voivat tulla myöhemmin elämässä. Kuka haluaa olla mukana tukemassa lasten ja nuorten kosmetiikkaherkistymistä? Näitä varoituksia ei tule pakkauksiin heppoisasti, ne tulevat vain kovan painostuksen ja raskaiden tutkimustulosten seurauksena. Erikoiseksi tämän tekee se että hennatatuoinnissa PPD:stä on ehdottomasti varoitetaan koska se joutuu ihon kanssa kosketuksiin, myös hiusväreissä tämä lukee kuten sanot, mutta miten joku värjää hiukset siten ettei hiusväri missään vaiheessa joudu kosketuksiin ihon kanssa, viimeistään huuhteluvaiheessa ja silloin kun hius laskeutuu kuivauksen jälkeen alas. Hiusvärihän irtoaa monta päivää vielä jälkeenpäinkin. Tuottajat ja valmistajat myös neuvovat samaan hengenvetoon levittämään värimassan "kunnolla tyveen" ja jotkut kehottavat vielä HIEROMAAN värimassan jotta se levittyy tasaisesti. Mutta muista nyt tietysti että tuote ei saa joutua kosketuksiin ihon kanssa. Omasta mielestä tämä on kikkailua että siksi että saadaan läpi kosmetiikassa suuremmat arvot mitä pitäsi! Mielenkiintoista on myös se että näitä tuotteita vielä luvallisesti saa käyttää päivät läpeensä kampaamoissa ilman kohdepoistajia vaikka tuotteissa selvästi sanotaan että näitä tuotteita ei saa hengitellä`? Mitenköhän työsuojelun edustajat selittävät sen olevan mahdollista ilman kohdepoistajaa kun kampaaja levittää väriä nenä asiakkaan päästä alle puolimetriä. Mielellään vielä ilmastointi joka vetää kaasut ylöspäin. Norjassa sentään nämä ovat jo kampaamoissa käytännössä pakolliset. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Katja
    Tämä turvallisuus asia taitaa jäädä rahan alle :(
    Olen kuitenkin vakavasti sitä mieltä että hiusväreihin pitää saada työturvallisuus kortti. Sellainen kun on vaarallisten aineiden käsittelylle. Näitä tuotteita ei saisi ostaa tai käyttää ilman sitä.
    Sen voisi suorittaa jo koulussa, tutkinnon yhteydessä.
    Saisimmekohan jonkun isomman tahon kiinnostumaan aiheesta? Ketä tämä turvallisuus voisi kiinnostaa?

    Ennenkaikkea nämä tuotteet on ehdottomasti saatava pois kuluttaja myynnistä, ammattilaisten käsiin!

    JOhanna

    VastaaPoista