...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Miksi alle 16 vuotiaita ei kannata värjätä


Hiusvärien vaarallisuudesta puhutaan paljon, mutta ei ehkä sittenkään tarpeeksi tai ei ainakaan oikeasta kulmasta. Jos et ole kampaaja tämä juttu tuskin kiinnostaa sinua, kun tämä ei kiinnosta kampaajia itseäänkään.
Tietysti jos haluaisit että kampaajat voivat jatkaa ammatissaan nykyistä pidempään (ka 9 v) niin meidän olisi hyvä nostaa kissa pöydälle.
On kiistaton tosiasia että hapetevärit ovat imeytyvä, allergisoiva kemikaali. Niiden imeytyminen on pystytty todistamaan mm mittaamalla se virtsata.
 Kuinka kauan hius väri on ”aktiivinen” ?
Tämä lienee se tärkeä asia kun mietitään sen vaarallisuutta uudelleen.  Hapeteväri, riippumatta siitä onko kyse kampaamon vai kaupan väristä altistaa allergialle niin kauan kun se on päässä.  Vaikutus lakkaa kun se leikataan kokonaan pois.
Tukes (tuoteturvallisuuskeskus) ohje sanoo että on turvallista altistua hapetevärille 6 viikon välein 30 minuuttia kerrallaan.
Tässä on mielestäni ensimmäinen ristiriita. Onhan se asiakkaan päässä jatkuvasti !
Kampaaja värjää päivittäin usean asiakkaan hiukset joten Tukes suositus ylittyy radikaalisti.  Tässä voisi väittää että käyttäähän kampaaja käsineitä. Suomalaisen tutkimuksen mukaan käsine (nitraatti) suojaa max 15 min jonka jälkeen se on vaihdettava. Pesupaikalla on siis oltava jo uudet käsineet. Kun asiakkaan hiukset on pesty, tulisi kampaajan näiden ohjeiden mukaan suojautua jälleen uusilla hanskoilla leikatessaan hiuksia ja vaihtaa ne 15 min välein.
Uusissa työturvallisuus ohjeissa suositellaankin nykyisin että hiukset ensin leikataan ja vasta sen jälkeen värjätään, eikä niihin kosketa paljain käsin, ei märkään eikä kuivaan hiukseen.
Ihotautilääkäri yhdistyksen ohjeissa sanotaan: ”PPD on hapeteväreissä käytetty kemikaali, sen levittäminen iholle on kielletty koko Euroopan alueella. Sen käyttö on kuitenkin sallittu hiusten värjäämisessä”
Teknokemian yhdistyksen (kampaamotukkureiden yhdistys) ohjeissa kampaajille sanotaan; ” jos hiusväriä joutuu iholle huuhtele se heti runsaalla vedellä”
EU suosittelee että hapeteväriä ei laiteta alle 16 vuotiaille.
No, jos kampaaja värjää alle 16 vuotiaan ja tämä saa siitä allergian on lain/ vakuutusyhtiön tulkinta niin että kampaajan ammatti-ihmisenä pitää tietää että tuote ei sovellu alle 16v ja näin hän on korvaus velvollinen.  Vakuutus korvaa vain jos hän on ollut tuottamuksellinen, siis tahallaan tehnyt tämän teon!
Kotona saa tietty levittä väriä iholleen ja jos siitä reaktion saa, niin oma vika. Kuten on huomattu näissä julkitulleissa tapauksissa.

Kuluttajana miettisin haluanko tätä ainetta päähäni. Jos on edes epäily että tämä ei ole turvallista ja           on olemassa toinen turvallisempi vaihtoehto, niin MIKSI sitten vielä niin paljon ihmiset suostuvat tähän.
Vielä kun ottaa huomioon viranomaisten kannan että kyseinen hapeteväri on aikanaan kehitetty vain peittämään hankalia harmaita hiuksia. Muuhun sitä ei edes tarvitse, jos siihenkään värikypäräksi.
Kampaajana vaatisin vähintään Tukkurilta nitriittikäsineet hapeteväri ostojen mukana.
Eikä tässä vielä kaikki….