...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Matkalla Turvallisempaan kampaamoon

Ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi ympäristöongelmista ja allergiat ovat lisääntyneet. Koska ekologisuus on trendikästä, niin yritykset yrittävät hyötyä siitä taloudellisesti, johtamalla kuluttajaa harhaan. Valitettavasti ekologisuus näkyy usein vain markkinointikeinona. Esim. shampoopullon kyljessä on kukkasen, öljytipan tms. kuva, jolla yritetään antaa kuluttajalle luonnonmukaisen tuotteen kuva, vaikkakin tuotteessa kyseistä öljyä on häviävän pieni määrä ja loput on sitä samaa synteettistä ainetta kuin ennenkin. JO: Käsittämätön viidakko jossa me olemme kyynärpäitämme myöten. JOS haluamme muutosta niin tämä voisi olla yksi tie...

Safe Hair Salon konsepti on alunperin Tanskassa Grön salon nimellä kehitetty sertifiointijärjestelmä. Se sai alkunsa, kun kööpenhaminalainen Zenz-kampaamon omistaja, Ann-Sophie Villumsen pyysi Kööpenhaminan kaupungin ympäristöhallinnon ympäristötutkijaa (kemianinsinöörinä toimivaa Johan Galsteria) selvittämään mitä hänen kampaamossaan käyttämät tuotteet oikeastaan sisältävät.

JO: Kaksi upeaa naista kahlasivat läpi kaiken tiedon mitä tästä aiheesta on maailassa saatavilla ja tekivät Ekokampaaja koulutuksensa lopputyönä tämän selvityksen.

Suomessa tullaan Grön salon konseptista käyttämään nimeä Safe Hair Salon.
Muutkin kuin ekokampaajat, voivat eri sanoin kutsua kampaamojaan jotenkin vihreiksi, puhtaiksi tai luonnollisiksi. Näin ollen asiakkaan (ja työnhakijan) on vaikea tietää mitä tarkoitetaan. Onko keskitytty allergioihin ja puhtaaseen hengitysilmaan, käytetäänkö sekä perinteisiä että ekologisia tuotteita? Otetaanko energian käyttö ja ympäristöasiat kuinka hyvin huomioon?

 Ekokampaamo-nimestä voisi päätellä, että kaikki käytettävät tuotteet olisivat ekologisia ja turvallisia, mutta näinkään ei aina ole. Tanskalais tutkimuksen mukaan 50 %:ssa ekokampaamoista käytetään aineita, jotka eivät ole ekologisia, eivätkä turvallisia. Tällaisia ekokampaamoita on myös Suomessa.

Safe Hair Salongin sertifioinnin saanut kampaamo ei ole ekokampaamo, vaan kampaamo jossa ei käytetä haitallisimpia eikä yleisimmin esiintyviä haitallisia kemikaaleja, sekä kehitetään muita kestävän kehityksen kannalta tärkeitä osa-alueita. Nämä säännöt ovat kaikkien nähtävillä internetissä  joten asiakas tietää mitä saa.
Safe Hair Salon konsepti keskittyy kampaamoissa käytettäviin kemikaaleihin ja niiden vaikutuksista kampaajiin. Tarkoitus on, että kampaaja pystyisi erottamaan toisistaan vihreän ja viherpesun sekä valitsemaan itselleen ja asiakkaalleen turvallisempia tuotteita.

Kampaamon muuttamisessa Safe Hair Salongiksi, on kaksi tapaa. 
1) Kampaamossa voidaan vuoden ajan kokeilla Safe Hair Salongin työtapoja, mutta käyttää tänä aikana edelleen myös hapetevärejä ”Safe Hair Salonki meneillään”. 
2) Kampaamo muuttuu kertaheitolla Safe Hair Salongiksi, minkä jälkeen sieltä ei enää saa löytyä kiellettyjä aineita. Kampaamo tarkistetaan kerran vuodessa ja sertifikaatti myönnetään yhdeksi vuodeksi kerrallaan.


SAFE HAIR SALONGISSA SALLITUT HIUSVÄRIT


  • Logonan ja Santen sertifioidut kasvivärit
  • muutkin kasvivärit, mutta tarkista inci
  • Goldwellin Elumen suoravärit, jotka eivät sisällä acid black-1 pigmenttiä.
    Acid black-1 on eläinkokeissa aiheuttanut sisäelimissä ja veriarvoissa muutoksia.
  • Sebastianin Cellophanes suoravärit. Nämä ovat Safe Hair Salongissa ainoita tuotteita, jotka saavat sisältää parabeeneja.
PERMANENTTIAINEET


Safe Hair Salongissa ei saa käyttää tioglykolihappoa (inci:ssä thioglycolic acid). Se on ärsyttävä aine joka aiheuttaa allergiaa ja astmaa. Myös Safe Hair Salongissa sallittu cysteamine hydrochloride on ärsyttävä aine, mutta hieman vähemmän ärsyttävä. Sallittuja permanenttiaineita ovat ainakin Hårologin Tecna ja BiosilkVAALENNUSAINEET


Persulfaatit ovat ärsyttäviä ja voivat aiheuttaa astmaa sekä allergista nuhaa tai lievempiä hengitystieoireita. Safe Hair Salon sallii vaalennusaineiden käytön, muttei ihokosketuksella ja suosittelee voidemaisten vaalennusaineiden käyttämistä. Tee lappuraitoja äläkä vedä pulveria henkeen. Vaalennusaineiden varomaton käyttö (voimakas hapete ja lämpö) voi katkaista hiuksen, sekä pahimmassa tapauksessa voi myös syövyttää ihon rikki.

SAFE HAIR SALONGISSA KIELLETYT AINEET
1-naphthol
Erittäin herkistävä
Kemikaalit, joiden nimessä esiintyy sana aminophenol
Erittäin herkistävä
Formaldehydi ja sen vapauttajat esim. DMDM hydantoin, diatzolidinyl urea ja imidiazolidinyl urea
Karsinogeeni (syöpää aiheuttava), myrkyllinen
Thioglycolic acid ja thioglycolate
Herkistävä, ärsyttävä
4-amino-2-hydroxytoluene
Erittäin herkistävä
4-amino-3-nitrophenol
Äärimmäisen herkistävä
Methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone
Mahdollisesti neurotoksinen, allergisoiva
Kemikaalit, joiden nimessä esiintyy sana paraben
Hormonihäiritsijä (jossain määrin), allergisoiva
Kemikaalit, joiden nimessä esiintyy sana
p-phenylenediamine (PPD)
Äärimmäisen herkistävä, ärsyttävä, myrkyllinen
Kemikaalit, joiden nimessä esiintyy sana resorcinol
hormonihäiritsijä
Toluene-2,5-diamine ja toluene-2,5-diamine sulfate
Erittäin herkistävä, ehkä geenimanipuloiva, terveydelle haitallinen

"Terveys ennen kaikkea! "  

   
Olemme työssämme painottaneet hieman eri tavalla asioita kuin Johan Galster luennollaan. Halusimme esimerkiksi tietää vähän enemmän siitä mitä tutkimustuloksia on kampaajien syövistä. Tietoa olemme keränneet Safe Hair Salon- lähteiden lisäksi sieltä ja täältä mistä olemme löytäneet.

Me emme ole asiantuntijoita ja ymmärrämme nyt myös paremmin sen, miten vähän tiedämme. Kuitenkin syventyminen kosmetiikan kemikaaleihin ja kampaajien vaivoihin, sekä

kemikaalien ympäristövaikutuksiin, on ollut silmät avaava kokemus. Aikaisemmin olen tuntenut kulkevani pässinä kosmetiikkayritysten, kouluttajien ja myyntimiesten naruissa. Ihmettelin koulutuksissa näytettävien esittelyvideoiden ei-informatiivista ja lapsellista tyyliä. Eri väriset pallukat sekä itse keksityt nimet leijailivat niissä. Muistan ajatelleeni ärtyneenä, että niiden katsominen on ajanhukkaa, ja että meitä aliarvioidaan. En kuitenkaan, useimmiten laiskuuttani viitsinyt kysyä tarkemmin sisällöistä, eivätkä vastaukset kysyttäessä tyydyttäneet. Nyt, vaikka olenkin vasta ekokampaajan alkutaipaleella, olen läpäissyt kiiltävän pinnan ja päässyt käsiksi itse asiaan. Minulle on tehty helpommaksi valita tai olla valitsematta tuotteita ja tiedän myös mistä saan lisätietoa minulle sopivassa muodossa. On aikuisempi olo. Tieto lisää tuskaa, mutta se lisää myös valtaa. Jos kampaajat ja kuluttajat vaativat parempia tuotteita niitä myös kehitetään.
Stella Poppius Helsingissä 26.3.2013


Kyllä tieto lisää tuskaa, mutta se ei lannista minua. Tiedän vihdoinkin löytäneeni oman tieni ja siihen kuuluu luonnonmukainen hiustenhoito sekä Safe Hair Salongin mukainen tapa tehdä kampaajan työtä. Tutkimusmatka Safe Hair Salon konseptiin on ollut todella ainutlaatuista. Tietotulvan määrä tuotteista ja niiden kemikaalihaitoista on saanut minut valistuneemmaksi kemikaalien haitoista, joista mielelläni kerron eteenpäin myös asiakkailleni sekä lapsilleni.
                                                                                                             Mira Vitali Helsingissä 26.3.2013                                                              
JOhanna: Olisimmeko me jo täällä Suomessa valmiita tähän?
                                                           


Lähde:
http://issuu.com/jeanetteharf/docs/kehitystyo_safe_hair_salon


JOS olet kiinnostunut asiasta enemmän niin ota yhteyttä: