...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Hiusten värjääminen raskausaikana


"ei suositella alle 16- vuotiaille".
Mutta entäs raskaana oleville !

Tästä asiasta ei laajemmin haluta / uskalleta puhua, mutta haluaisin herättää keskustelua tästä asiasta! Tässä muutama asia siis pohdittavaksi.

Kuten puolueettomissa tutkimuksissa voidaan osoittaa -Hapetehiusvärit imeytyvät elimistöön. Ne ovat voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. 
Allergiset reaktiot saattavat olla hyvinkin voimakkaita ja jos potilas on raskaana on hänen lääkitsemisensä tälläisessä tapauksessa haastellista. Tämä on yksistään on hyvä syy jättää hapetevärit pois raskaanaolevilta.

Entäs imettävä äiti?
koska Hapeteväri pigmenttien on todettu irtoavan hiuksista jopa viikkoja värjäyksen jälkeen.
Ja kun tiedetään varmaksi myös että hapeteväri pigmentti pystyy imeytymään ihon läpi elimistöön- emme voi suositella hapeteväriä myöskään imettävälle äidille.
Tämä perustuu siihen ajatteluun että sylivauva näin altistuu äidin hiuksista irtoaville hapetepigmenteille.

Tanskassa ei ole enää katsota hyvällä jos raskaana oleva nainen on värjännyt hiuksensa, niin kuin meillä ei katsota hyvällä jos raskaana oleva nainen esim. tupakoi.

"Koska itse hiukselle aiheutetut vauriot eivät kuitenkaan ole värjäyksen suurin riski. Todellisesta terveysriskistä voidaan puhua silloin kun väri on kosketuksissa elävän kudoksen, ihon kanssa."

Toksikologian dosentti ja rekisteröity eurotoksikologi Eeva-Liisa Sainio varoittaa, että hiusvärit ovat kaikista kovimpia kemikaaleja, joita kosmetiikassa käytetään. Ne eivät imeydy ainoastaan hiukseen, vaan myös ihon läpi muualle elimistöön.
- Yhtä värjäyskertaa kohden 0,5-1,0% väristä imeytyy ihon läpi ja tuo määrä on luonnollisesti suhteessa vaikutusaikaan. Tämän vuoksi lyhyemmän aikaa iholla olevat tuotteet ovat hieman turvallisempia. Annettuja vaikutusaikoja ei tulisi myöskään ylittää, kertoo Sainio.

- Hiusvärit todellakin imeytyvät ihon läpi verenkiertoon ja tästä syystä niille on lainsäädännössä määritelty enimmäismäärät."

Tämä ei kuitenkaa tarkoita että hiuksia ei voisi värjätä lainkaan. On olemassa vähemmän vaarallisia värjäys menetelmiä ; kasvivärit, suoravärit (mm elumen), vaalennusraidat.

Kampaajilla on vielä hyvin vähän tietoa hiusvärien vaaroista jo siksikin että asiaan liittyy myös pelkoja ansion menetyksetä. Kemian teollisuus ja tukkurit eivät kerro kokototuutta.

- "Kaikista varminta on tietenkin olla värjäyttämättä hiuksiaan lainkaan raskauden aikana, sillä hiusvärien sisältämät kemikaalit saattavat suurina pitoisuuksina olla haitallisia sikiölle", neuvoo Sainio.
- "Ensimmäiset kolme raskauskuukautta ovat kriittisimmät ja tuolloin ainakin olisi hyvä välttää omien hiusten värjäystä, lisää Sainio. On syytä kuitenkin tiedostaa, että hiusvärin sisältämät kemikaalit voivat imeytyä elimistöön vain iholle joutuessaan, ei siis itse hiuksesta, joka on kuollutta.

Entäpä jos ammattilainen itse on raskaana, miten hän voi työskennellä ja olla varma omasta ja tulevan lapsensa turvallisuudesta.
Uusien työtapojen ja aineiden myötä myös kampaajat voivat turvallisemmin työskennellä raskausaikana.


INCI-tiedot netistä:http://ec.europa.eu/enterprice/cosmetics/cosing/
Kirjallisuutta: Raija Kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman: Väriä ja kiharaa, WSOY.
Raija Kara ja Aija Luoma: Vaihtaahan kameleonttikin väriään -kosmetiikan rajat ja mahdollisuudet, Opetushallitus.
Raija Kara ja Aija Luoma: Parturi-kampaajan ja kosmetologin turvalliset työtavat, Eduxes.