...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Allergiaa vai ärsytystä?

Allergiaa vai ärsytystä?




Mitä eroa on allergialla ja ärsytysreaktiolla?

Allergialla ja ihoärsytyksellä on lähes aina samat iho-oireet (kutina, punoitus turvotus, nipistely..) Niillä on myös usein samat hengitys- ja limakalvo-oireet (hengenahdistus, limaneritys, äkillinen nuha, voimakas yskiminen)
  • Ärsytys alkaa yleensä helpottaa, kun kyseinen ainesosa on poistettu iholta
  • Allergiset oireet pysyvät samanlaisina tai jopa pahenevat vielä sen jälkeen, vaikka ainesosa on poistettu iholta.
  • Suurin osa kosmeettisista allergioista on viivästyvää tyyppiä, jolloin oireet tulevat vasta 1-4 päivän kuluessa.
  • Jos reaktioon liittyy erittäin voimakasta kutinaa, se on usein allerginen reaktio.
  • Iholla voi olla samaan aikaan sekä allerginen että ärsytysreaktio. Kummassakin tapauksessa saattaa tulla vain lieviä oireita ja/tai voimakkaita oireita.
  • Hengitystieoireiden tai voimakkaiden iho-oireiden ilmetessä mene lääkäriin välittömästi!

Hiusvärit

Hiusvärit saattavat muiden aineiden tapaan aiheuttaa joillekin yliherkkyyttä. Vakavat, hiusvärien aiheuttamat allergiset reaktiot, ovat onneksi kuitenkin suhteellisen harvinaisia verrattuna siihen, kuinka paljon hiuksia värjätään - vuosittain miljoonat ihmiset värjäävät hiuksensa aivan ongelmitta eikä altistuminen johda herkistymiseen kaikkien käyttäjien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka aiemmin ei ole saanut hiusten värjäyksestä allergista reaktiota, voi reaktio tulla myöhemmin.
Hiusvärien käyttö on lisääntynyt suhteessa enemmän kuin allergisten reaktioiden määrä. Suomessa puolet naisista ja kolmasosa miehistä värjää hiuksiaan.

Hiusvärit ovat voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat joskus aiheuttaa allergisia reaktioita. Hiusväreissä käytettäviä herkistäviä aineita ovat mm. Parafenyleenidiamiini, PPD, (musta henna), eng. Paraphenylenediamine, (Black Henna) Tolueeni-2,5-diamiini, Ethanolamine, Resorcinol
PPD:lle allergisoitunut voi saada oireita myös muista aineista. Esimerkiksi atsovärit, joita käytetään vaatteissa ja elintarvikkeissa, saattavat aiheuttaa reaktion
Hajusteherkkä oireilee: Parfum, Perfume, Fragrance
Muistutus: Ammoniakittomat värit EIVÄT OLE allergiaystävällisiä, sillä ne sisältävät ammoniakin sijaan etanoliamiinia ((di)ethanolaminella ) mikä on tällä hetkellä top 10 eniten allergisoivien kosmeettisten ainesosien listalla. Ammoniakki vain haisee pahalta, se ei allergisoi.

ÄLÄ VÄRJÄÄ HUKSIASI MIKÄLI
  • Aikaisempien värjäysten yhteydessä on ilmennyt allergisia oireita
  • Kasvoissasi on ihottumaa tai hiuspohjasi on herkkä, ärtynyt tai vahingoittunut
  • Olet alle 16-vuotias
  • Olet ottanut aiemmin mustan hennatatuoinnin.
    • Jos henkilöllä on ollut musta hennatatuointi, on hänellä suurempi riski saada ihoreaktio hiusväreistä kuin niillä, joilla tatuointeja ei ole/ole ollut. Reaktio voi aiheutua myös pitkän ajan kuluttua, jopa vuosien kuluttua mustan hennatatuoinnin ottamisesta. Allergisen reaktion aiheuttaja on tällöin todennäköisesti parafenyleenidiamiini (PPD), jota mustat hennatatuoinnit sisältävät.
    • Myös kulmakarvojen ja ripsien värjääminen aineilla, jotka sisältävät PPD:tä, voi aiheuttaa reaktion.
Emme suosittele tehtäväksi ns. ihotestiä kampaamossa. Testillä ei voida taata, etteikö seuraavalla kerralla kun värjää allergiaa ei tulisi. Päinvastoin, jokainen tehty ”testi” lisää asiakkaan väriaine altistusta. Tämä on myös ihotautilääkäreiden suositus. Allergia-testaus kuuluu aina lääkäreille!

“Kuluttaja yksin vastuussa

PPD ja sen johdannaiset ovat täysin sallittuja aineita hiusväreissä. Kuluttajan pitää itse ilmoittaa kampaajalle mahdollisista riskitekijöistä. Esimerkiksi musta hennatatuointi moninkertaistaa riskin eikä sellaisen ottaneelle suositella värjäämistä enää ollenkaan. Silti ei voi olla varma osaako kampaaja ottaa nämä riskit huomioon. Oltiinpa sitten kampaamossa tai kotona, vastuu mahdollisesta allergisoitumisesta jää yksin kuluttajalle. Parhaiten allergian välttää noudattamalla käyttöohjeita ja ainahan voi jättää hiukset värjäämättä.
Salla Hekkala, Kuningaskuluttaja”

Luonnon- ja ekokosmetiikka

Nykyään on saatavilla monenlaista kosmetiikkaa. On valmisteita, joiden korostetaan sisältävän ainoastaan luonnosta peräisin olevia luonnollisia, luonnonmukaisia tai ekologisia ainesosia. Samalla voidaan luoda mielikuva, että nämä valmisteet ovat hellävaraisempia ja turvallisempia kuin "tavallinen" kosmetiikka, koska ne sisältävät ainoastaan luonnollisia ainesosia. Ei voida kuitenkaan yleistää, että luonnollinen ja luonnosta peräisin oleva on turvallinen ja synteettinen puolestaan haitallinen. Ihminen voi esimerkiksi yhtälailla herkistyä kosmetiikan sisältämille luonnon raaka-aineille kuin synteettisille ainesosillekin.
Luonnontuotteissa olevia herkistäjiä: Auringonhattu, Kamomillasaunio, Pietaryrtti, Psyllium ja Siankärsämö ovat aiheuttaneet voimakkaita allergisia reaktioita. Mykerökukkaiskasvit ovat hankalia erityisesti pujoallergiselle, koska nämä voivat aiheuttaa kosketusihottumaa ja nokkosihottumaa. Muita allergista kosketusnokkosihottumaa aiheuttavia kasveja ovat muun muassa: Oak moss, jäkälistä uutettua tuoksuainetta (koivunhankajäkälä, Evernia purnastris; hankakarve, Pseudevernia furfuracea; Evernia furfuracea), Ylang ylang-öljy on Cananga odorata-puun kukista uutettu tuoksuaine, se sisältää muun muassa dihydroisoeugenolia ja geraniolia

Lähteet: Tukes, Teknokemian Yhdistys ry, Allergia ja astmaliitto, incihaku,