...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Hiusväristä allerginen reaktio, helvetillistä

Eräs TOSI tarina hiustenvärjäys allergiasta:

"Kaikki alkoi lauantaina, kun menin parturiin. Olin varannut ajan leikkaukseen ja monisävy värjäykseen. Kynnykseni mennä parturiin on ollut suuri, koska pari vuotta aikaisemmin sain kotivärjäyksellä pahan allergisen reaktion. Väri oli schwarzkopf xxl musta. Kahteen vuoteen en värjännyt hiuksian (en myöskään leikkuuttanut, sen jälkeen kun jouduin ajelemaan melkein kaikki pois)i kuin vaahtoväreillä ilman allergiareaktioita. Meni kauan, ennen kuin löysin sopivalta kuullostavan paikan, jossa käytetään hajusteettomia tuotteita ja värejä, joita on ns. muokattu allergiaystävällisemmiksi. Odotukset oli korkealla

Noh siis.. Menin liikkeeseen ja katselin värikarttaa ja kerroin saaneeni mustasta väristä allergiaa. Katselin mustikan sävyistä väriä ja parturi kysyi pystynkö pitämään sinisiä vaatteita, koska monesti pigmenttikin aiheuttaa allegiaa. Ylläni oli vaaleansininen villatakki ja sanoin ettei koskaan ole sinisestä mitään tullut. 

Alettiin värjäyshommiin.. Parturi kysyi useaan kertaan tuntuuko mitään kipua tms. Sanoin ettei tuntunut. Olo oli ihan tavallinen ihan kuin ennenkin, kuin olisi tehnyt värinpoistoa että pientä kuumotusta välillä, mutta ei sen kummempaa. 

Noh hiukset saatiin värjättyä ja leikattua. Olin iloinen ja lähdin kotiin.. Illalla alkoi tulla oireita... Hiuspohjaa alkoi kutittaa. Sunnuntai aamuna olo oli pahempi. Hiuspohjaa kiristeli, kuumotti ja kutitti. Lähdin ensiapuun. Jonotettuani 45min pääsin lääkärille. Hän katsoi hiuspohjaani ja määräsi kortisonikuurin ja atarax antihistamiinikuurin. Ostin apteekista samalla reissulla hydrocortisoni liuosta jota laittaa päänahkaan. Kotona minulla oli maitopohjaista kortisoniliuosta Locoidia. Näiden voimalla sitten eteenpäin. Kasvoni ja pääni oli paisunut kuin ilmapallo. Liuosten laitto päänahkaan oli yhtä tyhjän kanssa, kun hiuksia kuitenkin sen verran että kaikki tuntui takertuvan vain niihin.

Yö oli täyttä tuskaa. En saanut nukutuksi silmällistäkään ja jouduin laittamaan muovipussin tyynyni päälle ettei tyyny tahriinnu tyynyliinan alla, kun päänahasta tihkui kudosnestettä. Keskellä yötä kävin kastelemassa pyyhkeen kylmällä vedellä että se edes rauhoittaisi päänahkaa. Ei mitään vaikutusta. 

Aamulla soitin työpaikalle sairaslomasta. Menin taas ensiapuun ja jonotin 1,5h. Lääkäri määräsi vahvempia kortisonitabletteja ja duocorttia. Noh duocort oli loppu varastosta, mutta onneksi minulla oli sitä vähän kotona. Kasvoni olivat turvonneet kuin alienilla! Lisäksi toinen silmä näytti siltä kuin se olisi muurautumassa umpeen. Silmälasien laittokin tuntui oudolta kun sangat painoivat ihoa. Kun yritin pestä hiuksiani ei siitäkään mitään apua ollut. Hiukset olivat kuin liimautuneet päänahkaan ja shamppoon levitys oli tuskaa.
Lääkärillä kuuntelin haavi auki, kun hän sanoi kirjoittavansa pari pv saikkua. Olin vähän, että hei haloo näitkö sä ollenkaa miltä mun pää näyttää ja milta mun naama näyttää! Eipä tainnut kuunnella kun selitin missä olen töissä. Edelliselläkin kerralla parantumiseen meni viikko.. 

Yö oli samanlainen kuin edellinenkin. Päänahka vuosi kudosnestettä ja koko yön yritin etsiä hyvää asentoa. LAitoin pääni ympärille kylmän huivin jota olin pakkasessa pitänyt josko se olisi auttanut. Ei auttanut. Yöllä tajusin, että näkökenttä on supistunut ja huomasin, että turvotus pään sivuilta oli jonkinverran laskenut, mutta oikeanpuoleinen silmä menossa kovaa vauhtia umpeen. 

Aamulla se sitten oli kuin olikin muurautunut liki kokonaan umpeen. Lisäksi turvotusta oli myös toisen silmän kohdalla. Kun kävin suihkussa en ehtinyt saada hiustenkuivaajalla edes tukkaani kuivaksi kun jo huomasin päänahan erittävän. Lisäksi päänahka oli osin niin kuivaa, että se hilseili ihan pirusti ja oli kauttaaltaan täynnä pieniä punaisia näppyjä. Soitin töihin, ettei kannata odotella vielä seuraavaksi päiväksi sinne. 

Soitin myös parturiin, jossa kävin koska hän sanoi että haluaa kuulla jos saan oireita. 

Tätä kirjoittaessani toinen silmäni on edelleen ummessa ja hiuspohja on arka ja ruvella. Otsani on täysin turvoksissa. Kutina on hiukka helpottanut, muttei tarpeeksi. Jos tämä kaikki menee samalla tavalla kuin viimeksi ni ainut keino on ottaa kone käteen ja ajella hiukset pois, se nopeuttaa paranemista ja hiuspohjan hoitoa. Ensi yö tulee todennäköisesti olemaan yhtä kauhea kuin pari aikaisempaa. Täytyy nyt vaan kestää ja toivoa, että lääkkeet auttaisi ja oireet hellittäisi. 

Tästä opin kuitenkin sen, etten enää IKINÄ uskalla käyttää mitään kestovärejä edes parturissa. Olisiko sitten edes luonnonmukaiset kasvipohjaiset värit turvallisia näin herkälle ihmiselle." 

Muutaman kuukauden jälkeen:

Mulle siis lopultakin tehtiin allergiatestit selkään ja niistähän kävi kuin kävikin ilmi että juuri tuo paljon puhuttu PPD ja sen "sisaraineet" ovat syyllisiä mun allergisiin reaktioihin. Nyt kun tapauksesta on kohta puolitoista vuotta mennyt en ole uskaltanut väriä päähän pistää, mutta olen tutkiskellut kovasti kasvivärejä ja koska oma väri on mitäänsanomattoman hiekan värinen tekisi mieli kokeilla moista väriä. Tietty ihan kunnon testin teen ensin sen sopivuudesta. 

"Tuosta tapauksestahan tein korvausvaatimuksen kampaamoon ja sen vakuutusyhtiö maksoi lopulta 277€! Siis itse hyvä etten itkunaurua avannut kirjettä joka tuli kun summan näin, että kaikki se mitä koin tuon viikon aikana ei ole mitenkään mitattavassa tuolla summalla! Mutta jälkeenpäin ajateltuna, tuskin mikään summa olisi sitä tuskaa korvannut. Ja omasta pussista meni myös allergiatestien kulut 3 poliklinikkamaksua, jotka alunperin piti pystyä laittamaan korvausvaatimukseen, mutta olivat sitä mieltä, että koska minua ei ole hoidettu ihopolilla asian tiimoilta ja vaikka olen hakeutunut tapauksen johdosta polille testeihin, niin se ei ole heidän asiansa maksaa niitä testejä. Että näin. 

Lopuksi sanottakoon, että aika paskanmaku jäi koko hommasta, mut ohan tässä maassa muutenki muitakin tarpeeksi v****maisii laitoksia ja yhtiöitä sun muita."


Kuvan henkilö ei liity juttuun


keskustelu.suomi24.fi