...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Eka kerta ekokampaajalla

Posted on  by 

Olen ekoillut jo vuosia; syönyt kasviksia, suosinut luomua ja vaihtanut pääosin luonnonmukaiseen kosmetiikkaan. Työssäni Fortbildningscentrum Prakticumin koulutussuunnittelijana vastaan ekokampaajien koulutuslinjasta, mutta ekokampaajien hoidot ovat jääneet kokeilematta. Pääosin siksi, että en ole suostunut vaihtamaan luottokampaajaani, ja toisaalta hiuksiani ei ole vuosiin käsitelty kevyitä raitoja lukuun ottamatta.
Elokuussa 2013 uskaltauduin kuitenkin ekokampaaja/kouluttaja Mona Metherin malliksi. Sain nauttia intialaisesta päähieronnasta, puhdistuskuurista ja hiukseni leikattiin energialeikkauksella. Nämä kaikki ovat ekokampaajakoulutuksessa opittavia tekniikoita.
IMG_0756Ekokampaajakoulutus on tarkoitettu kampaajille, jotka haluavat työskennellä luonnonmukaisesti ilman haitallisia kemikaaleja. Opinnot keskittyvät ekologiseen hiusten hoitoon, energialeikkaukseen ja kasvivärjäykseen Fortbildningscentrum Prakticum on järjestänyt ekokampaajakoulutusta vuodesta 2003 alkaen.
Mona Mether kertoo, että ekokampaajat sitoutuvat noudattamaan toiminnassaan yhteisesti sovittuja periaatteita, joita ovat mm. kauneudenhoito luontoa ja ihmistä kunnioittaen, turhien kemikaalien välttäminen ja kasviperäisten, ekologisten ja biologisten tuotteiden suosiminen. Ekokampaajat kehittävät omaa tuotetuntemustaan, kunnioittavat käsityömäisyyttä, ovat avoimia toiminnassaan ja käyttämiensä tuotteiden alkuperästä ja vaikutuksesta niin luontoon kuin ihmiseen.
Ekokampaajakäyntiin kannattaa varata aikaa. Oma hoitoni kesti kaiken kaikkiaan pari-kolme tuntia. Intialaisen päähieronnan aikaansaamaa raukeutta tehosti energialeikkaus, joka vaikutti tekniikaltaan todella energiseltä: kampa kävi ja sakset viuhuivat. Ennen leikkausta hiukseni ja päänahkani puhdistettiin merileväseoksella.
IMG_0124
IMG_0125
Ja entä lopputulos? Hiusten oma väri kirkastui ja jopa vaaleni. Leikkaus oli hyvin tekninen ja sai hiukseni näyttämään paksuilta ja hyvinvoivilta. Leikkauksessa otettiin huomioon kasvonmuotoni ja yleinen persoonani, joka Monan mukaan kaipasi keveyttä. Lopputulokseen olin tyytyväinen, vaikkakin hiusten stailaaminen jälkikäteen tuntui oudolta, kun olen tottunut kähertämään, kääntämään ja lakkaamaan. Tähän hiusmalliin taitaa sopia luonnonmukaisuus.
Ekokampaajille on kysyntää sillä elimistöön kertyvä kemikaalicocktail huolettaa monia kampaajia ja heidän asiakkaitaan. Kasvavan ympäristötietouden lisäksi ekokampaajien palveluista ovat kiinnostuneet allergisoituneet ja kosmeettisille aineille herkät ihmiset.
Ekokampaajailmiö ei näy vain Suomessa, vaan alalla on paljon kansainvälistä kehitystyötä käynnissä. Fortbildningscentrum Prakticum on mukana pohjoismaisessa kehityshankkeessa ”Sustainable Development in Hairdressing”, jonka tarkoituksena on kehittää yhtenäistä sisältöä ja arviointikriteerejä, joista voidaan muodostaa tulevaisuudessa virallinen tutkinto tai sen osa. Tällä hetkellä Ekokampaajan titteliä saa käyttää vain hiusalan perustutkinnon suorittanut kampaaja, joka on käynyt 10 opintoviikon ekokampaajakoulutuksen, ja on sekä Suomen Ekoyrittäjien että Ekokampaajat – Ekofrisörin jäsen.

Kiinnostuitko? Ekokampaajakoulutukseen voit hakea linkistä: prakticum.fi/fbc-ansok ja lähimmät ekokampaamot löytyvät täältä ekoyrittajat.fi/ekokampaajat http://yrkeskunnig.substans.fi/?p=91