...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Musta hiusväri – Turvallisesti?

Onko olemassa turvallista tapaa värjätä hiuksia?

Allergia on laaja ja kasvava ongelma. Yksi syyllisistä on hiusväri. Vuoteen 2020 mennessä allergikoiden ja astmaatikoiden määrän oletetaan ylittävän yli kaksi miljoonaa, arvioi National Institute of Public Health.
Saksassa jo joka toinen kampaaja kärsii kampaamokemikaalien aiheuttamista oireista. Kampaaja on keskimäärin 8,5 vuotta alalla jonka jälkeen hän joutuu lopettamaan.
Kyse ei ole mistään pikkujutusta, ei varsinkaan jos ajatellaan taloudellisesti.
Hiusväri on kampaamoiden ja alan maahantuojien suurin bisnes, myös siksi tästä puhuminen on tabu.

Valitettavasti ei ole turvallista tapaa värjätä hiuksia. Hiustenvärjäyksessä on aina riskejä, siksi niitä ei saa tehdä lainkaan alle 16 vuotiaille, eikä voida suositella raskaana oleville.

EU:n kemikaalien kuluttaja turvallisuus komiteassa  (SCCS) oli arvioitavana  48 hiusvärien aineosaa, 27 niistä todettiin ihoa ärsyttäviksi ja niistä 10 sai erittäin ärsyttävä tuloksen. 13 todettiin vahvasti - ja 4 kohtalaisesti ärsyttäväksi.

SCCP totesi että ne jotka täyttivät kriteerin ”extreme and strong sensitizers” eivät ole turvallisia kuluttajakäytössä. Siksi oli tarpeellista kirjoittaa erillinen turvallisuus lausunto näille.
“hair dye chemical X is safe for use at Y% in hair dyes intended for the consumer apart from its potential to cause skin sensitization”. 

Näihin kuuluvat mm nämä hiusvärien aineosat:
Toluene-2,5-diamine, p-Phenylenediamine, Resorcinol, m-Aminophenol, 1-Naphthol, Basic Brown 17, HC Red n° 1, HC Violet n° 1 , HC Orange n° 2, Indigo… Lisää (s5) 

Kampaajan kohdalla nämä turvallisuus rajat ylittyvät rajusti joka päivä.

Hiuksia voi kuitenkin värjätä,

sillä vaikka ei ole olemassa turvallista tapaa värjätä hiuksia niin on olemassa turvallisempia tapoja. On olemassa kemikaaleja jotka ovat vähemmän allergisoivia kuin toiset. Myös värjäys tekniikat, vaikutusaika ja turvallisuusohjeiden noudattaminen vaikuttavat altistumiseen. Näille kemiallisille tuotteille asetettuja rajoituksia ja turvallisuus säädöksiä tulee noudattaa, sekä kuluttajan että kampaajan.
Niin kuin kaikissa muissakin aineissa, myös näissä pitoisuudella on suuri merkitys.
Näitä kemikaaleja tutkitaan jatkuvasti ja uusia tuloksien saadaan kokoajan. Tutkimuksia pitää nyt seurata tiivisti, näyttävät nimittäin päivittyvän niitä muutaman vuoden välein. Osa on vielä testaus vaiheessa ja näin ollen muutoksia on varmasti vielä tulossa.

Hiustenvärjäys on tämän päivän tiedon mukaan turvallisinta tehdä suoraväreillä, mutta pitää tietää millä.  Kaikki suoravärit eivät ole niitä turvallisempia, koska osa niidenkin pigmenteistä saattaa olla erittäin allergisoivia. Voidaan kenties pitää jonkinlaisena ”nyrkki sääntönä”, että ne värit joissa on K16 varoitus kuuluvat tähän vaarallisten kemikaalien listalle.

Näihin Turvallisempiin lukeutuu esimerkiksi Kasvivärjäyksissä käytettävä Lawsonia Inermis, mutta tummissa väreissä käytettävä Indigo taas on todettu erittäin herkistäväksi (extremt sensibiliserende). 
Elumenissä oleva Black Acid 1 on havaittu vain kohtalaiseksi ihoherkistystä aiheuttavaksi. 
 
Siksi olemme nyt alkaneet tekemään värejä joissa sekoitetaan kasvivärien ja muiden suoravärien turvallisempia pigmenttejä ja näin saadaan asiakkaalle halutun värinen hius – turvallisemmin.




Näitä tutkimuksia lukiessa huomasin että suurin ero hapetevärien ja suoravärien pigmentteihin oli, että suoravärien koe eläimet eivät kuolleet, saivat vain oireita.
Toinen huomattava ero oli että esim. kasviväri pigmentit imeytyivät vain minimaalisesti, kun taas hapetevärin aineosat pystyttiin mittaamaan hetken päästä virtsasta.

Two rats died within 19 hours after treatment. Three other male rats were then treated at the dose of 100 mg/kg. No deaths were reported but signs of toxicity were observed in all animals. The rats showed reduced motility, roughened fur and discoloured urine.”

EU on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet alueellaan.
Vuonna 2004 astui voimaan kosmetiikkadirektiivi, joka askelittain kielsi sekä kosmetiikan eläinkokeet EU:ssa että lopulta myös EU:n ulkopuolellakin eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden myynnin EU:n alueella.
Nämä SCCS tutkimukset eivät ole yhden yksittäisen valmistajan tutkimuksia, vaan puolueettoman komitean. Kaikki valmistajat sitten velvoitetaan noudattamaan annettuja ohjeita ja turvallisuutta.



WELLA:n uusin väri INNOSENSE – Viaton, tuli markkinoille 2014 alussa. Se on vahvasti markkinoitu ”Innovatiivinen, uusi ME+ molekyyli”, ”allergiaa vähentävä” sekä ”ei sisällä PPD:tä” ja ”sopii allergisille”. 

Kuitenkin tuotteen oikea nimi on 2-Methoxy-methyl-p-phenylenediamine.  

Onko tämä Wellan patentoima, omistama aine? Vai onko se kaikkien vapaassa käytössä oleva? Onko nämä testit Wellan teettämiä?
Missä on ne tutkimustulokset joilla nämä terveys väittämät perustellaan?


Tätä ainesosaa, pigmenttiä on testattu jo useita vuosia ja kummallisinta siinä on se että se on testattu eläimillä! Vaikka EU on siis ne kieltänyt 2004. 

”Eläinkokeissa on voitu tehdä poikkeuksia joissain tapauksissa ainakin 2013 asti.” Miten se on mahdollista? Kenties jollain ”rahoituksella” ja/tai erikoisluvalla?
Tässä vuosilukuja ja eläimet joita käytetty kokeissa: -05 (hiiriä) -06 (Rottia) -07 (rottia) -08(rotta/sian ihoa) -09(Episkin) -11(chickens were used as eye-donors)



Väärin vai oikein?
http://juliehellokitty.blogspot.fi/2012/11/vaarin-vai-oikein.html



Tätä kirjoitusta on ollut tuskallista tehdä. Kun olen selannut läpi tutkimuksia ja niiden tuloksia törmäsin jatkuvasti siihen miten näihin tuloksiin on päästy – eläinkokeilla.

rottia, hiiriä, kaneja.. niiden silmiin on useaksi päiväksi laitettu ainetta ja katsottu miten käy, niille on syötetty näitä kemikaaleja… 
Osa kuolee ja osa selviää odottamaan seuraavaa koetta…

Olen voinut henkisesti ja fyysisesti huonosti tätä kirjoittaessa. Välillä on ollut vaan pakko ottaa muutaman päivän tauko ja annettava asian olla, mutta asia vaivaa ja siksi palaan rikospaikalle ja tähän aiheeseen myöhemmin. 

Mieleeni piirtyy kuva joukko kidutuksesta, holokaustinen mielikuva valkotakkisista kiusaajista.

Eläinkokeet on  kielletty eikä niitä enää saa tehdä!