Ekokampaaja koulutusta järjestetään Helsingin ruotsinkielisessä ammattikoulussa Prakticumissa - ja yhä ainona Suomessa. Idea kurssin järjestämisestä tuli kampaaja Mona Metherin mukana Ruotsista.
"Ruotsissa idean keksi eräs kampaaja, kun hänen poikansa oli saanut allergiakohtauksen ja sen myötä listan kielletyistä, ihan tavallisista ruoka-aineista. Kampaajaäiti alkoi pohtia, kuinka voimakkaita kemikaaleja hän käytti omassa työssään", Mether taustoittaa.
Mether itse kertoo aina pitäneensä kasviväreistä, ja perehtyminen niihin on vain lisännyt innostusta.
"Kasviväreillä lopputulos on luonnollisempi. Hiukset voivat paremmin, kun niitä ei käsittele raskailla aineilla. Olemme siis palanneet vanhaan tapaan, koska hiuksia käsitellään saven ja hennan kaltaisilla luonnonaineilla."
Kuluttajan vastuulla
Metherin mukaan alalla tärkeintä on rehellisyys. "Tulee kertoa avoimesti, kuinka ekologisesti hiuksia käsitellään ja mitä tuotteet pitävät sisällään."
Silti ekotuotteiden ja -kampaamoiden kanssa kannattaa olla tarkkana.
Esimerkiksi Hyvän Ilman Kampaamot sopivat tuoksuyliherkille ja hajusteallergisille, koska kampaamoiden käyttämät hiusväriaineet ovat hajusteettomia. Muuten aineet ovat tavallisia.
Viime kädessä ekotietous jää kuluttajan vastuulle.
"Ekologisuus on nykyään imagokysymys. Osa ’ekotuotteista’ voi sisältää kemikaaleja; ne voivat olla vain mainostajien hömpötystä. Oikean ekokampaajan tulee tuntea ala ja ympäristöystävällisyyden pitää näkyä koko yrityksen toiminnassa"
Kasvivärit ekologisimpia
ja siedetyimmät kosmetiikkatuotteet ovat juuri luonnontuotteita, kuten hennaa, kanervaa ja mustikkaa, joita hyödynnetään muun muassa hiusten värjäyksessä.
"Hennalla saa punaista väriä ja ruskean eri sävyjä, mutta parasta olisi värjätä hiuksia mahdollisimman lähellä omia hiuksia olevalla värillä. Esimerkiksi vaalean tukan tummentaminen tai tumman tukan vaalentaminen ei onnistu pelkillä kasviväreillä. Vaikeinta on harmaiden peittäminen, sillä väri tarttuu harmaisiin hiuksiin huonosti.
Pitkään kestävissä ja hyvin peittävissä värjäyksissä on oltava parafenyleenidiamiinia tai sen johdannaisia sisältäviä aineita
Ainoa luonnonmukainen vaalennusaine on aurinko tai sitruuna- ja kamomillasekoitus.
Mona mether ja muut alan asiantuntijat suosittelevatkin etsimään sopivia vaihtoehtoja luonnonvärien joukosta. Värjäyksen lopputulos riippuu paljon yksilöistä, mutta myös hiusten kunnosta.
"Ihmisen koko hyvinvointi näkyy hiuksissa. Hyvinvoivaan hiukseen myös väri tarttuu paremmin"
lisää koulutuksesta saa mikaela.alback@prakticum.fi
Monan omat sivut:
Hei, Mona!
VastaaPoistaKiitos unohtumattomasta kurssista Mikkelissä.
Onko ihan pakko suorittaa kampaajan perustutkinto, jotta pääsis suorittaa ekokampaajan koulutusta?
Eihän kosmetologikaan tarvitse käydä ekokosmetologiksi täytettiin vain hakulomake.
PS. Itsellä on perinteet ekologisuudesta ja erittäin hyvän koulutuksen sain Dr.Hauschka ja Argital -hoito- ja tuotekoulutuksien yhteydessä.
Haluaisin ekokampaajaksi, Aino