...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Vammoja ”kosmetologilla” - Huolestuttava ilmiö

Tiesitkö että ripsien liimaamiseen käytettävät kemikaalit eivät ole kosmeettisia valmisteita. 

Tiesitkö että tästä huippusuosituista ripsien pidennyksistä ja tästä uudesta ”kestomaskarasta” voi saada silmävaurioita. Myös niiden aiheuttamat allergiat ovat yleistyneet.

Näillä silmiin haetaan näyttävyyttä ja se korvaa monille ripsivärin käytön. Ne ”nopeuttavat kiireistä aamua”. Suosio näkyy kuitenkin jo pääkaupunkiseudun silmäpoliklinikoilla, kun näihin käytettävää liimaa eksyy silmiin aiheuttaen sarveiskalvovaurioita.
”Viimeisen puolen vuoden aikana lisääntyvissä määrin meillä on tapauksia, jossa liimaa on joutunut sarveiskalvon pinnalle. Liima poistetaan silmästä pinseteillä. Usein sarveiskalvolle jää paikallinen haavauma.  Kyse on huolestuttavasta ilmiöstä, Lääkäri Raimo Tuuminen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Kenen vastuulla on tällainen vahinko? Kuka tekee sinun ripsesi/ kyntesi?  Onko hänellä mitään koulutusta tai edes vakuutusta.

Jos tämä palvelu ostetaan netin palstojen kautta ja tehdään kotinurkissa se ei kestä päivänvaloa monessakaan mielessä. Ei myöskään vastuun kannossa.  Mutta senhän sinä tietenkin tiedät kun halvalla saat, että jostain hän on tinkinyt  mm  kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) mukaisesta huolellisuusvelvollisuudesta. Tähän samaan sarjaan kuuluvat tietenkin kaikki palveluntuottajat ;  Parturit, Kampaajat, Kynsitekijät… Muut ”kauneuspalvelut” ( mm botox pistokset)

Ylen jutussa  kerrottiin, että silmäpoliklinikan potilaat ovat saaneet silmiinsä pikaliimaa. Tähän oli vaadittu korjaus ” liiman oikea nimi on ripsiliima”
Tämähän on vale! Se ripsiliima on samaa pikaliimaa mitä saa rautakaupasta, eikä se muutu siitä miksikään vaikka sen nimeä vaihdettaisi ei myöskään hellävaraisemmaksi vaikka sanottaisi ”Allergisille on suunniteltu myös omia kiinnitysliimoja”.  Kannattaa myöskin huomioida että näiden kaunistuksien poistamiseen  käytettävä aine sisältää asetonia!

ON kuitenkin olemassa myös oikeita ammattilaisia joilla on nämä asiat kunnossa ja voit huoleti käyttää heidän palveluitaan.
En vain tiedä miten heidät erottaa tästä epämääräisestä massasta.

Siksi varmasti ollaan monella eri rintamalla ajamassa tätä alaa luvanvaraiseksi.
Mutta tekoripsi- ja rakennekynsibisnes ei muutu luvanvaraiseksi vaikka kemikaalit ovat riski niin tekoripsien ja rakennekynsien asentajille kuin käyttäjille.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) toteaa vastauksessaan, että ”asiaa säätelevät jo useat eri lait ja suositukset. Vastauksessa muun muassa sanotaan, että ammatinharjoittaja vastaa itse työturvallisuudestaan ja työnantaja työntekijöidensä turvallisuudesta. Työssä ei saa käyttää aineita, joiden käytöstä ja turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa. . Työnantajan tulee ottaa huomioon työhön ja työolosuhteisiin liittyvät seikat. Lain noudattamista valvovat työsuojeluviranomaiset
Valtioneuvoston asetus kemiallisista tekijöistä työssä (715/2001) säätää työntekijöiden suojelemisesta kemiallisten tekijöiden aiheuttamilta vaaroilta ja haitoilta. Asetuksen mukaan työnantajan on tunnistettava työstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä arvioitava niistä työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle aiheutuvat riskit.. Työnantaja ei saa käyttää sellaista kemikaalia, josta sillä ei ole käytettävissä riittäviä ominaisuustietoja.

Asiakkaan näkökulmasta kauneudenhoitopalvelut kuuluvat kuluttajansuojalainsäädännön piiriin, ja niitä valvovat kuntien valvontaviranomaiset.
Asetus edellyttää, että kosmeettiset valmisteet ovat turvallisia ihmisten terveydelle. Ripsien liimaamiseen käytettävät kemikaalit ovat nykyisen tulkinnan mukaan kemikaalilainsäädännön piiriin kuuluvia kemikaaleja eivätkä kosmeettisia valmisteita.”

Kauneusalan yrittäjien kannattaa ottaa vastuuvakuutus !

Mutta onko palveluntarjoallasi vastuuvakuutus? Kauneusalalla on useita vuokratuoliyrittäjiä, jotka eivät ota vastuuvakuutusta. Vastuuvakuutus on kuitenkin tarkoitettu yrittäjän omaksi turvaksi. Vakuutuksesta korvataan asiakkaalle tai asiakkaan omaisuudelle sattuneita vahinkoja. Tällaisia vahinkoja voivat olla esim.
- hius- tai kulma- ja ripsiväreistä tulevat allergiareaktiot, joista aiheutuu lääkärikuluja
- pysyvät vahingot tapaturmissa, esim. jos asiakkaan silmiin osuu työväline tai kemikaalia
Vakuutusyhtiöidenkin mukaan jokainen yrittäjä itse vastaa omasta työstään ja siitä mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Jokaisen vuokratuolilla toimivan yrittäjän tulee ottaa oma vastuuvakuutus. Henkilö- tai esinevahinkojen korvaussummat voivat helposti kasvaa niin isoiksi, että yrittäjä ei pysty selviytymään niistä ilman vakuutusta.
Vastuuvakuutuksen vuosikustannus on n. 100 euroa riippuen liikevaihdosta. Luotettava Kauneus Arviointilautakunta (Suomen Hiusyrittäjät, PAM ja alan asiantuntijat) suositteleekin, että kaikki kauneusalan vuokratuoliyrittäjät ottaisivat vastuuvakuutuksen ja tuolinvuokrasopimuksiin kirjataan pakolliseksi ko. vakuutus.

Tässä asiantuntijat keskustelevat aiheesta YLEn aamutv ssä
http://areena.yle.fi/tv/2086727
2 kommenttia:

  1. Hei, olen Aubrey luonnonkosmetiikkaan maahantuoja ja Pro luonnonkosmetiikkayhdistyksen kevätpäivillä meillä syntyi kyseisestä aiheesta keskustelua. Eräs kollegani oli pyytänyt ripsiliiman toimittajalta inci listaa nähtäväksi, mutta toimittaja kieltäytyi, sillä perusteella että lain mukaan hän ei ole velvollinen ilmoittamaan ainesosia. Sittemmin selvisi, että ripsiliiman kuuluu kemikaalilain piiriin ja siellä ei ole inci velvollisuutta kuten kosmeettisissa valmisteissä

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi.
    Erittäin huomion arvoinen asia. laitoin tämän kysymyksenä "Kysy Kauneudesta" sivustolle

    https://www.facebook.com/pages/Kysy-Kauneudesta/613380515448167?ref_type=bookmark

    VastaaPoista