...

Ekokampaajalle on tärkeää kunnioitus luontoa ja ihmistä kohtaan, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Ihminen huomioidaan kokonaisvaltaisesti, hoitaen hiuksia, mieltä ja kehoa.
Toiminnan pitää olla rehellistä ja läpinäkyvää.

Parturielämää hiuskarvan varassa

 Baghdadissa Omar Taha sai veljeltään sekä parturin opin että elämänohjeen siihen, kuinka ammatissa tullaan hyväksi; " Käsityöläisammattia ei voi tehdä vain rahan vuoksi. Jos haluat olla hyvä, täytyy tehdä sydämestään ja rakkaudesta lajiin!"
Tätä oppia Omar vie eteenpäin perustamassaan BGD Barbers liikkeessä Helsingissä.


Omar tuli Suomeen lähes kolme vuotta sitten. Matka Irakista Suomeen on ollut pitkä ja mutkikas, välillä toivotonkin. Matka Turkin, Kreikan, Makedonian, Serbian, Unkarin ja Saksan kautta Haaparantaan ja Helsinkiin Omar kulki niin kumiveneellä, kävellen kuin autolla. Mukaansa vaaralliselle matkalle hän ei ottanut saksia tai partaveistä, ainoastaan parturoinnin perinnetaidon.
-Helsingissä kiersin parturista toiseen ja pyysin töitä. Olisin tehnyt vaikka ilmaiseksi, kunhan vain olisin päässyt kiinni työhön. Vastassa oli aina sama paperi- ja kieliongelma: en puhunut suomen kieltä ja ilman virallisia papereita minua ei voitu ottaa töihin, Omar kertoo.
Omar oli kuitenkin kuullut että Lauttasaaren kirkossa olisi henkilökuntaa, joka osaisi opastaa työn saannissa. Sieltä ohjattiinkin Startups Refugees – vapaaehtoisverkoston pakeille.
- verkoston kautta osallistuin pop up –parturipäivä tapahtumaan, jossa tapasin Johanna Ahlbergin. Tästä tapaamisesta olen hyvin onnellinen, Omar hymyilee.
Johannalla on takana kymmenien vuosien parturi kampaamo historia. Hän toimii myös Startup Refugees – verkostossa, joka kartoittaa pakolaisten ammattitaitoa sekä tukee turvapaikanhakioita työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Johanna otti Omarin töihin Tukkataloon. Omar pääsi näyttämään rautaisen ammattitaitonsa ja kahdeksan kuukauden jälkeen Omarille päätettiin perustaa oma liike. Baghdad Barbers eli BGD Barbers avasi ovensa Helsingissä elokuussa 2017 ja käytännön järjestelyissä on Johannan lisäksi ollut Yrittäjä Teemu Heiskanen.
-        Olen toiminut Tukkatalon puolella ja sitä kautta tullut mukaan BGD Barbersiin. Omarin kanssa olemme hyvä tiimi: Omar hallitsee parturi-kampaajan työt ja minä autan suomalaiskulttuuriin liittyvissä asioissa Teemu kertoo.

Omar on osallistunut Teemu ja Johannan kanssa yritysideallaan jo
kaksi kertaa Slush- tapahtumaan. Tapahtumasta Omar on saanut lisäuskoa yritykseensä
-        Haaveena on perustaa monta liikettä ja alueena koko eurooppa,
miksi ei amerikkakin. Pitää kuitenkin muistaa, ettei ole tärkeää, kuinka  monta liikettä ja mihin ne perustaa, vaan kenen kanssa, Omar sanoo.


Päivä kerrallaan oleskelulupaa odottaen
BGD Barbersin ovi käy lounasaikaan tiuhaan tahtiin ja sisään astuu niin arabiaa kuin vain suomea puhuvia asiakkaita. Omarilla on hyvin hallussaan suomen kielestä erityisesti hiusalaan kuuluva sanasto.
Koen että Suomessa asiakkaat vaativat vähemmän kuin Irakissa. Ehkä se johtuu siitä että täällä asiakas ei edes osaa vaatia parranajon yhteydessä tehtäviä lankauksia tai kulmakarvojen ja parran muotoilua. Pidän siitä, että asiakas parturoidaan kerralla kokonaisvaltaisesti kuntoon ja siksi ehdotankin monelle suomalaiselle näitä uusia tapoja hoitaa omaa ulkonäköä, Omar kertoo.
-         Omar onkin jo saanut vetää lankaus- että veitsikoulutuksia Tukkatalossa.
- Moni tuttu asiakas tulee penkkiin kuvan kanssa. Olen taitava muotoilemaan kuvan asiakkaan hiukseen niin sanottuna hiustatuointina. Teen myös esimerkiksi nenäkarvojen poistoa vahauksella ja lankaustekniikani on ihan omaa luokkaansa. Omar tietää ja esittelee innoissaan hiustatuointikuviaan.
-         
-        Omarilla ei ole vielä oleskelulupaa Suomeen ja siksi hän elää päivä kerrallaan, hiuskarvan varassa. Omarin parturi kaveri käännytettiin juuri takaisin Irakiin, mikä lisäsi Omarin pelkoasiitä, joutuuko hänkin luopumaan hyvin alkaneesta yrittäjyydestä ja palaamaan takaisin maahan, jossa kertoo shiamuslimien vainoavan häntä, sunnimuslimia.
-        - en tiedä tulevasta, mutta toivon että saan jäädä tänne, tehdä työtä ja antaa vielä Irakissa asuvalle 4- vuotiaalle pojalleni rahallisen ja menestyksekkään tulevaisuuden. – vaikka parturi alalla, Omar hymyilee.



   Teksi: Pia Paalasmaa
   Kuvat Jukka Perkonsalo

  Lähde pinni






5 kommenttia:

  1. Parturit eivät kuulu kategoriaan joilla työluvan saisi. Partureista ei ole työvoimapulaa. Turha elätellä toiveita siis jäämisestä sen perusteella ainakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa saa. Juuri sai yksi tuttu parturi.

      Poista
  2. Kotiinpäin parturoimaan,matu partureita ei Suomessa tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvitaan!! He ovat ihan mahtavia. Parhaat parturit ketkä ovat omia hiuksiani leikanneet ovat olleet ulkomaalaisia/ulkomaalaistautaisia. Taitoluokka ihan eri kuin suomalaisilla. Plus mielettömän mukavaa seuraa. 10+

      Poista
  3. Great information. Thanks for the wonderful article, it may be very helpful for everyone who is conscious about.
    facial threading

    VastaaPoista